Rumored Buzz on solunum yetmezliği
Wiki Article
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Gerekli görüldüğü durumlarda, astım belirtilerine yol açan allerjen kaynaklı tetikleyici faktörlerin belirlenmesine lawnım etmek amacıyla alerji deri testleri de yapılabilir.
Solunum yolu rahatsızlıkları, soğBritish isles algınlığı gibi hafif enfeksiyonlardan kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi daha ciddi hastalıklara kadar değişebilir. KOAH) Ve astımBu durumları anlamak erken teşhis ve tedaviye lawnımcı olabilir.
Solunum yetmezliği akut ve kronik olarak ayrılır. Akut solunum yetmezliği aniden ortaya çıkar ve acil bir durumdur. Kronik solunum yetmezliği uzun vadeli bir durumdur ve düzenli olarak kontrol ve bakıma ihtiyaç duyulur.
Akciğer yetmezliği yani solunum yetmezliği kan içinde bulunan oksijen düzeylerinin ciddi düzeyde düşük ya da karbon dioksit düzeylerinin ciddi şekilde yükseldiği bir durumdur. Solunum durumunda olumsuz şekilde etki gösteren hastalıklar ve yaşam koşulları da akciğer yetmezliğine neden olur.
Tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur Akut ataklarla ortaya çıkan hastalık dönemleri dışında hastalar genellikle kendilerini iyi hissederler.
Hiperkapnik solunum yetmezliği, vücuttaki karbondioksit seviyelerinin arttığı bir durumdur. Bu durumda, akciğerler yeterli miktarda karbondioksiti atamaz ve birikmesine neden olur. Hiperkapnik solunum yetmezliği genellikle solunum kaslarının zayıflığı veya akciğerlerin ventilasyonunda sorunlar olduğunda ortaya çıkar.
Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
Kronik Akciğer Hastalıkları: KOAH, astım ve akciğer fibrozisi gibi rahatsızlıklar akciğer fonksiyonlarını bozarak solunum yetmezliğine yol açabilir.
Solunum yetmezliği akut veya kronik olabilir. Akut solunum yetmezliği genellikle aniden ortaya çıkar ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Oksijen tedavisi solunum yetmezliği tedavisinin temel taşıdır. Kanda yeterli oksijen seviyelerinin korunmasına propertyımcı olur. Hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak burun kanülleri, maskeler veya yüksek akışlı oksijen sistemleri gibi çeşitli cihazlar kullanılabilir.
Doku ve organların yeterince oksijen alamaması durumunda kişide farklı solunum yetmezliği belirtiler ve komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Yüksek akımlı oksijen tedavisi: Bu tedavi, yüksek miktarda oksijenin yanı sıra hava ve nemin yüksek hızlarda birleştirilerek hastanın solunum yollarının genişletilmesine ve nefes almasının kolaylaştırılmasına solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir propertyımcı solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir olur.